2012. augusztus 31., péntek

Őrség - Göcsej almái, körtéi 1-2.

Vajon ízletes-e a vérkörte? Hogyan nézett ki a nagyasszony alma? Milyen volt a házi Berkenye, vagy éppen a kissé bizarr nevű leánycsöcsű alma? Ma már kevesen akadnak, akik felelni tudnának-e kérdésekre. Ezek a gyümölcsfajták ugyanis, melyek egykor bőséggel teremtek a Göcsej, az Őrség és a Hetés vidéken - mára szinte teljesen kivesztek. Az évszázadokkal ezelőtt nemesített fajták helyét, szerepét újak vették át, a régmúlt idők gyümölcsfái közül sok így lassan-lassan nyomtalanul eltűnik a kertekből, földekről és a köztudatból...





Később alszanak el és kevesebbet játszanak friss levegőn a mai gyerekek


2012. augusztus 28., kedd

A szülő jogai az iskolában


Mielőtt iskolába kerül a gyerek, érdemes tájékozódnod, hogy szülőként milyen jogok illetnek meg, hogy tisztában légy a lehetőségeiddel és a korlátaiddal egyaránt. Fontos leszögezni, hogy a gyermek jogai tőled és mindenkitől függetlenek, hiszen jogilag már a csecsemő is teljes értékű személy.



A közoktatási törvény kimondja, hogy a szülőnek joga van ahhoz, hogy gyermeke fejlődéséről, magaviseletéről, tanulmányi előmeneteléről rendszeres, részletes és érdemi tájékoztatást kapjon.

2012. augusztus 7., kedd

Kóristák (Teljes film)


1949, Franciaország. Clément Mathieu, a munkanélküli zenetanár elvállal egy felügyelő-tanári állást egy nehezen kezelhető gyerekek számára fenntartott nevelőintézetben. Az igazgató, Monsieur Rachin által bevezetett és alkalmazott kemény, rideg nevelési módszerek megdöbbentik az új tanárt. A zene varázsának és a közös éneklésnek köszönhetően azonban Mathieu-nek sikerül megváltoztatnia a gyerekek hétköznapjait. 

2012. augusztus 4., szombat

OTTHON A VILÁGBAN (Kocsis József)




Ahol madaras réten
lebegő-kék nyugalom,
égi béke katángol,
s árkok hűvös partján
könnyű-piros
s halvány
derű pipacsolgat,
s hol a megolvadt
aszfalt-úton a régi nyarak
egykori álmai
mezítláb csatangolnak, 
otthon vagyok, érzem,
és bennem is otthonra lel a világ.

(Kocsis József: Belső tájakon.
Héthatár, Pécs, 2011 )