2013. augusztus 31., szombat

Igazán élünk?




100 emberből csupán egy, aki megvalósítja önmagát, 
és képességeit 
teljes egészében kihasználja. 
A többség anélkül létezik, hogy igazán élne. 
Általános vélekedés szerint a legtöbb ember 
csupán 10%-át hasznosítja életenergiáinak. 
Csak 10%-át látják a világ szépségének. 
Az emberi érzésvilág mélységének és gazdagságának 
csupán tíz százalékát élik át. 
Botorkálnak a világban anélkül, hogy elmélkednének róla, 
anélkül, hogy kutatnák azt. 
Úgy élnek, hogy közben a szeretet tört hányadát adják 
és kapják.
(John Powell)


2013. augusztus 28., szerda

Híres emberek, akik fogyatékkal éltek vagy élnek

Mindenki részéről hatalmas teljesítménynek minősül rendkívüli tettek véghezvitele –

de ez még inkább igaz, 

ha mindezt valamilyen testi/lelki rendellenességgel teszi meg valaki. 

Ez a lista tizenegy olyan fogyatékos ember életét vizsgálja, 

akik tetteik által, illetve azáltal, hogy minden különcségük ellenére sikert értek el, 

nagy hatást gyakoroltak, gyakorolnak a társadalomra.

Sudha Chandran

Született: 1964. Rendellenessége: amputált
Sudha Chandran egy Chennaiban, Dél-Indiában élő család gyermekeként látta meg a napvilágot. Gazdasági diplomáját Mumbaiban szerezte. Egy Mumbaiból Chennaiba hazafelé vezető úton történő baleset következtében jobb lábát amputálták.
Műlábat kapott és e szörnyű zavar ellenére az Indiai-félsziget egyik legkiválóbb és legismertebb táncosává vált. Szerte a világon kapott és kap a mai napig is előadásokra felkéréseket. Számos díjjal tüntették ki és világszerte szerepelt. Gyakran feltűnik a hindi televízióban és filmekben. 

Marla Runyan

Született:1969.01.04. Rendellenessége: vakság
Kilenc éves korában Runyan Stargardt betegséget kapott (ami a szaruhártya foltos elváltozása), melynek következtében megvakult. Marly Runyan a női 5000 méteres futás háromszoros nemzeti győztese. Az 1992-es nyári paralimpiai játékokon négy aranyérmet nyert. Az 1996-os paralimpián ezüstérmet szerzett súlylökésben és aranyat a pentatlonban.
2000-ben az ausztráliai Sydneyben megrendezett olimpiai játékokon ő volt az első vak paralimpikon, aki versenyezhetett.Számos amerikai rekordot tart, mint a 20,000 road (2003), össznői marathon (2002), 500 méter (2001), heptatlon (1996). 2001-ben megírásában társíróként részt vett és kiadta önéletrajzát „Nincs célvonal: az életem, ahogyan én látom” címmel.

Vincent Van Gogh

1853.03.30–1890.07.29. Rendellenessége: Elmebetegség
Vincent Van Gogh flamand festő volt, és az egyik legnagyobb festőnek tartják, akit a föld valaha is látott. Festményei nagyban hozzájárultak a modern művészet megalapozásához. Tíz évet felölelő festői pályája során 900 festményt és 1100 rajzot alkotott.
Manapság az ő néhány képe a létező legdrágább: Az íriszek címűt 53.9 millió dollárért adták el és Doktor Gachet portréja 82,5 millió dollárért kelt el.
Vincent Van Gogh depressziótól szenvedett és 1889-ben beutalták egy pszichiátriai klinikára. Depressziója az idők során egyre súlyosabbá vált és 1890. július 27-én, 37 éves korában Van Gogh mellbe lőtte magát. Két nappal később meghalt. Ezek voltak utolsó szavai: “a keserűség örökké tart”.

Ludwig van Beethoven

1770-1827. Rendellenessége: süketség

Képtalálat a következőre: „Ludwig van Beethoven”
Beethovenre széles körökben a történelem egyik legnagyobb zeneszerzőjeként tekintenek. Első nyilvános zongora szereplésére nyolc éves korában került sor. Mozart irányítása alatt tanult Bécsben. Húszas évei közepére nagy nevet szerzett magának, mint kiváló zongorista, aki kiszámíthatatlan és ragyogó rögtönzéseiről volt híres.
1796-ban Beethoven kezdte elveszíteni a hallását. Betegsége ellenére belevetette magát a munkába és megalkotta legkiválóbb zeneműveit. Beethoven legjobb munkái fajtájuk történetének legjobbjai is egyben: a Kilencedik szimfónia, az Ötödik piano conerto, a Hegedű concerto, a Késői Kvartettek és a Missa Solemnis.
És mindezeket annak ellenére sikerült megalkotnia, hogy életének nagyjából utolsó 25 évében teljesen süket volt.

Frida Kahlo

1907.07.06–1954.07.13. Rendellenessége: Polio (Izombénulás)
Frida Kahlo egy neves mexikói festőnő volt, aki meglepő festményeket alkotott, melyek többsége fájdalmát és bánatát tükröző önarckép volt. A mexikói kultúrára hatást gyakorló élénk színek használatával festett. Ő volt az első 20. századi mexikói festő, akinek művét megvásárolta egy nemzetközi múzeum.
Kahlo hat éves korában bénult le, ami következtében jobb lába vékonyabb lett, mint a bal- ezt Kahlo hosszú, színes szoknyák viselésével igyekezett leplezni. Azt gyanítják, hogy gerinc bifidában is szenvedett, ami egy veleszületett betegség, mely befolyással lehet mind a gerinc, mind a láb fejlődésére.
Bár kigyógyult sérüléseiből és végül visszanyerte a járáshoz való képességét, életének hátralévő részében iszonyú fájdalmak kínozták. A fájdalom erőteljes volt és gyakran hónapokra kényszerítette kórházba vagy kötötte ágyhoz.

Christy Brown

1932.06.05.–1981.09.07. Rendellenessége: agyi bénulás
Christy Brown ír származású szerző, festő és költő volt, aki súlyos agyi bénulástól szenvedett. A dublini Crumlinban világra jövő, Bridget és Paddy gyermekeként napvilágot látó Brown volt a katolikus család 13 életben maradt gyermekének egyike –a 22-ből.
Agyi bénulás tette mozgásképtelenné és évekig képtelen volt szándékos mozdulat végrehajtására vagy beszédre. Az orvosok értelmi fogyatékosnak is tartották. Mégis, édesanyja továbbra is beszélt hozzá, foglalkozott vele és próbálta tanítani.
Egy nap, bal lábfejének hirtelen és ügyes mozdulatával megkaparintott egy krétadarabot testvérétől, hogy jelet rajzoljon egy írópalára. Öt éves kora körül csak bal lábfeje reagált akaratára. Lábfejét használva első ízben képessé vált a kommunikációra. Leginkább önéletrajza, „A bal lábam” tette híressé, amelyből később ugyanezen a címen Oscar-díjas alkotás született.
Az Irish Times kritikusa, Bernard Share azt mondta, hogy a könyv “az Ulysses óta a legfontosabb ír regény”. Mint Joyce, Brown is a tudat áramlásának módszerét alkalmazta és humora, nyelvezete és egyéni jellemábrázolása ragadta meg a dublini társadalmat. 

John Nash

1928.06.13. Rendellenessége: Skizofrénia
John Forbes Nash Nobel-díj nyertes amerikai matematikus, akinek a játékelmélet, a differenciális geometria és a részleges differenciális egyenletek területén végzett munkája alapjaiban változtatta meg ezeket a témaköröket. Fiatalkorában a tudományos kísérletek iránt érdeklődött, amelyeket szobájában hajtott végre.
Kémiai mérnöki karon kémiát és matematikát tanult a Carnegie Mellon Egyetemen. Később a Princeonon egyetemi ösztöndíjat kapott. 1959-ben John Nash komoly jeleit kezdte mutatni a paranoiának, és kiszámíthatatlanul kezdett viselkedni. Úgy hitte, egy szervezet üldözi őt. Még ugyanebben az évben beutalták kórházi kivizsgálásra, ahol paranoiás skizofréniát állapítottak meg nála. A kezelés után ismét felvették a kórházba, - ezúttal önkéntesen jelentkezett - kilenc évre, ahol elektrosokkot kapott.
Miután 1970-ben elhagyta a kórházat, fokozatosan elkezdett felépülni. Munkája sikeresebbé vált, melynek eredményeképpen különböző díjakban és elismerésekben részesült. Élen jár ezek közül az 1978-as Neumann János Theory Prize és a gazdasági tudományok Nobel Emlékdíja, 1994-ben. A Russel Crowe főszereplésével bemutatott “Egy csodálatos elme” című Oscar-díjas alkotás nagy vonalakban az ő életrajzán alapszik. 

Jean-Dominique Bauby

1952.04.23.–1997.03.09. Rendellenessége: Bezártság szindróma

Jean-Do a francia divat magazin, az Elle jól ismert újságírója, szerzője és szerkesztője volt. 1995-ben súlyos szívinfarktust kapott, ami miatt húsz napra kómába esett. Miután felébredt a kómából, egy nagyon ritka idegrendszeri rendellenség, a bezártság szindróma jelei mutatkoztak nála, amelyben a lelkiállapot teljesen állandó és stabil, de az egész test fejtől lábfejig lebénul.
Jean-Do esetében az egyik szemhéj mozgatására irányuló képesség volt az egyetlen, ami megmaradt. Állapota ellenére megírta a Szkafander és pillangó című könyvét, úgy, hogy kacsintott, amikor az abc újra és újra történő végigsorolása során az illető a megfelelő betűhöz ért.
Bubynak az egész könyvet teljes mértékben kizárólag fejben kellett megalkotnia és megszerkesztenie és egyszerre egy betűnként közölnie. Hogy a diktálást hatékonyabbá tegye, Bauby beszélgetőtársa, Claude Mendibil egy sajátos abc-ből olvasott fel, amely a betűket a francia nyelvben történő előfordulásuk gyakorisága szerint sorolta fel. A könyvet 1997. március 7-én adták ki Franciaországban. Bauby csupán két nappal a könyv közzététele után elhunyt.

Stephen Hawking

1942.01.08. Rendellenessége: Motoros idegrendszeri betegség 
vagy az ALS egy változata (Amyotrophic Lateral Sclerosis)

Stephen William Hawking brit elméleti fizikus, akinek világhírű tudományos karriere több mint negyven évet ölel fel. Könyvei és nyilvános megjelenései tudományos hírességgé tették: a Királyi Tudományos Társaság tiszteletbeli, a Tudományos Akadémia élethosszig tartó tagja, és 2009-ben kitűntették a Szabadság Elnöki Érméjével, amely az Egyesült Államok legmagasabb fokú polgári elismerése.
Stephen Hawking súlyosan korlátozott egy motoros idegrendszeri betegség, valószínűleg az ALS-ként ismert kór egy válfaja miatt. A zavar jelei először akkor jelentkeztek, amikor felvették Cambridge-be; elvesztette az egyensúlyát és egy lépcsőfordulónyit zuhant, beütve a fejét. Amiatti aggodalmából fakadóan, hogy elveszti tehetségét, megcsinálta a Mensa-tesztet, hogy megerősítse, hogy a képességei sértetlenek maradtak.
A motoros idegrendszeri betegség megállapítására 21 éves korában, nem sokkal az esküvője után került sor, és az orvosok azt mondták neki, nem fog további két vagy három évnél tovább élni. Hawking fokozatosan elvesztette a kéz és a láb mozgatásának képességét, valamint a hangját és 2009 óta szinte teljesen lebénult.

Hellen Keller

1880.06.27. –1968.06.08. Rendellenessége: süketnéma

Helen Adams Keller amerikai szerző, politikai aktivista és előadó volt. Ő volt az első süketnéma, aki bölcsészettudományi diplomát szerzett. Annak a története, ahogyan Keller tanára, Ann Sullivan áttörte a nyelvismeret hiányának korlátait, lehetővé téve, hogy a lány a kommunikáció elsajátítása által kinyíljon, “A csodatévő” című darab és film drámai ábrázolásai révén vált világszerte ismertté.
Sullivan úgy tanította Hellent, hogyan kell kommunikálni, hogy betűket rajzolt a tenyerébe, először a b-a-b-a-val kezdve, ami a babát jelölte, amit ajándékba hozott neki. Termékeny íróként Keller világot látott és nyíltan ellenezte a háborút. Harcolt a női szavazati jogért, a munkások jogaiért, a szocializmusért, csakúgy, mint sok más haladó ügyért. 1920-ban, segített az Amerikai Politikai Előjogok Egyesületének (ACLU) megalapításában.
Keller és Sullivan több mint 39 országban járt, számos utazást tett Japánban, ahol a japán emberek kedvenceivé váltak. Keller találkozott Grover Clevelandtől Lyndon B. Johnsonig az összes amerikai elnökkel és sok hírességgel ápolt baráti kapcsolatot, beleértve Alexander Graham Bell-t, Charlie Chaplin-t és Mark Twain-t.

Böszörményi Gyula

1964-ben született Miskolcon. Rendellenessége: mozgássérült

Böszörményi Gyula magyar író, újságíró. A Gergő-sorozat írója. Ifjúsági, sci-fi és fantasy regényeket, novellákat ír, amelyekben különleges mitológiai, népmesei elemeket használ fel. Esszékötetei is ismertek, valamint színpadi, rádiós és televíziós munkái is jelentősek.

A Gergő és az álomfogók című meseregényével lett országosan ismert 2002-ben. A Gergő-sorozat második kötete (Gergő és a bűbájketrec) 2003-ban Magyarországon az év sikerkönyve lett. Ugyanebben az évben a Gergő-regények megkapták az IBBY-díjat az Év Legjobb Gyermekkönyve kategóriában, és a Körtemuzsika-díjat is. A szerzőt 2007-ben József Attila-díjjal és a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés Elnökének különdíjával tüntették ki.

(Forrás: kamaszpanasz.hu)

2013. augusztus 27., kedd

Ne az iskolában derüljön ki, ha gond van a gyerekkel!

Minél korábban vesszük észre gyermekünknél a fejlődési rendellenességeket és kezdjük el a célzott fejlesztést, annál gyorsabban és hatékonyabban lehet a problémát kezelni. Magyarországon az ellátásra szoruló gyerekek harmadát nem szűrik iskoláskor előtt. Pedig lehetne…


Egyáltalán nem mindegy, mikor áll fel a gyermek, mert akinél a mozgásfejlődés lassúbb, annál az értelmi fejlődés is az lesz – mondja prof. Fogarasi András gyermekneurológus. „A beszédfejlődési zavarok mögött például nem ritkán nagyothallás áll, aminek az oka akár egy megnagyobbodott mandula is lehet.  Az autizmust is korán, már másfél éves korban fel lehet ismerni, és bár ez nem gyógyítható, családokat menthet meg, ha időben kapnak a szülők tájékoztatást.”
Sajnos Magyarországon az ellátásra szoruló gyermekek legalább egyharmadát nem szűrik ki iskoláskor előtt. Sokszor a probléma csak az iskolapadban bukik ki, pedig évekkel korábban már mutatkoznak árulkodó jelek.
Ne az iskolában derüljön ki, hogy gond van a gyerekkel

Marci negyedik gyermekként született a családba. Édesanyja születése óta látta, hogy kicsit más, mint a testvérei, mert nehéz volt fegyelmezni és lekötni, nem szeretett ölben lenni, és soha nem játszott testvéreivel. Ennek ellenére gyorsan és jól fejlődött. Az óvó nénik értelmes, jól fejlődő gyereknek tartották, akinek azonban rossz volt a magaviselete. Az óvodai nevelési tanácsadó hiperaktivitást állapított meg, és Marcit egyéni fejlesztésre küldte, ám a magatartásproblémái nem javultak. A kisfiú hatévesen már olvasott, írt és számolt, úgyhogy a nevelési tanácsadóban úgy gondolták, hogy a gyermek rossz magaviseletének az az oka, hogy az óvodában már unja magát.  

prof. Fogarasi András
prof. Fogarasi András

Feljebb a rendszerben


Marci az iskolában folyamatosan ellenszegült, órán felállt vagy kiment a teremből, társaival agresszívan viselkedett. A második hónap végén megkérték a szülőket, hogy keressenek fiuknak egy kis létszámú osztályt, ahol jobban tudnak rá figyelni. A szülők minden környékbeli iskolát felkerestek, ahová beültették a gyereket egy-egy napra, de végül mindenhonnan eltanácsolták őket.
Az édesanya kénytelen volt otthon maradni gyermekével, így elveszítette állását. A családtagok közti hangulat egyre feszültebb lett, az édesanya úgy érezte, hogy nem jó szülő, hiszen képtelen megnevelni kisfiát, ráadásul mindenki, még saját családja is őt hibáztatta emiatt.
Mivel Marci már fél éve nem járt iskolába, a hiányzások mértéke miatt a családot az fenyegette, hogy gyermeküket védelembe veszik, és beutalják egy pszichiátriai kivizsgálásra. Egy védőnő javaslatára felkeresték a
Bethesda Gyermekkórház Mentálhigiénés osztályát, ahol megállapították, hogy a kisfiú enyhe
Asperger-szindrómája miatt nem tudott beilleszkedni az iskolai közösségbe.
Marci most egy kis létszámú autistaspecifikus osztályba jár, ahol megkapja a számára megfelelő oktatást és gondoskodást: sokkal kedvesebb, kezelhetőbb kisfiú lett.
Ne az iskolában derüljön ki, hogy gond van a gyerekkel

A mostani rendszerben nem mindig ismerik fel időben a fejlődési problémákat. Az érintett gyermekek ilyenkor későn kerülnek szakemberhez, pedig az első három évben – azon belül is a csecsemőkorban – megkezdett fejlesztés sokkal hatékonyabb, mint később. Az időben felismert probléma, az ellátórendszerbe való mielőbbi bekerülés, a megfelelő szolgáltatások, a család informálása a kulcsa annak, hogy a gyermek könnyebben és gyorsabban tudja leküzdeni hátrányait. A korai fejlesztés a társadalom számára nem csupán morális kötelesség, hanem gazdasági érdek is – mondja Kereki Judit gyógypedagógus, közgazdász.
A kora gyermekkori ellátásban részesülő gyermekek állapotjavulására az hat ki leginkább, hogy mikor kerülnek be a rendszerbe, milyen állapotban kerülnek be, hány órában kapják az ellátást, és hogy jelen van-e valamelyik szülő az ellátás alatt – mutatta ki egy 2010-es kutatás. Ezért a fejlesztést célszerű nemcsak a gyermekre, hanem az egész családra kiterjeszteni, a szülőket jobban bevonni a folyamatba.
Ne az iskolában derüljön ki, hogy gond van a gyerekkel

Problémák az ellátásban
A védőnők kevesebb, mint 60 százaléka használ elektronikus rendszereket, ráadásul ezek sem egységesek. A többiek még mindig papíron dokumentálják a kisgyermekek állapotát. A szűrőrendszer reformja az informatikai fejlesztést is célul tűzte ki, hogy javítsa a védőnők és a gyermekorvosok közötti kommunikációt és az ellátó rendszerek közötti átláthatóságot.
Kereki Judit
Kereki Judit
A kiszűrt gyermekek további ellátására jelenleg nem létezik egységesen követendő irányelv. A lehetőségeket sokszor a helyi adottságok, a házi gyermekorvos/háziorvos kapcsolatrendszere, a szülő motiváltsága és anyagi helyzete határozza meg. A projekt során a szakemberek és a szülők számára is egyértelmű leírásokat próbálnak adni, kidolgozni az intézményrendszerben való eligazodáshoz.
A jelenlegi rendszerben azonban vannak olyan problémák, amelyeket az új szűrőrendszer sem tud orvosolni: ilyen a szakemberhiány, valamint az intézményrendszer területi egyenlőtlensége. 
Egészségügyi ellátás szempontjából a leghátrányosabb helyzetben az észak-magyarországi és az észak-alföldi régió áll, ahol nemcsak  védőnőhiány  van, de számos helyen a házi gyermekorvos helyett háziorvos látja el a gyermekeket. A szakorvosok is ezekben a régiókban a legleterheltebbek. Vannak megyék, ahol csak egyetlen gyermekneurológus van, de Budapesten is két hónapos az ambuláns várólista a gyermekneurológián. Az intézményi ellátottság aránytalanságát jelzi, hogy az ellátásban résztvevők több mint felét Budapesten kezelik, és az intézményi háló harmada is itt található.

Ne az iskolában derüljön ki, hogy gond van a gyerekkel

Mindez hozzájárulhat ahhoz, hogy például az epilepsziát sokszor hamarabb felismerik a tanárok, mint a szülők, de azt is korábban észreveszik, ha a gyerek szorong, vagy például egész nap nem iszik. A Gyógyszerészeti és Egészségügyi Intézet és az Országos Tisztiorvosi Hivatal Uniós támogatással most három és fél év alatt tervezi megújítani a szűrőrendszert. A legfontosabb lépésnek a szülők érzékenyítését, aktív bevonását tartják. Készül egy kérdőív, amely 0 és 7 éves kor között vizsgálja a gyermekek fejlődését. A kérdőívek a nagymozgások, a finommotorika, a kommunikáció, az értelmi és a szociális terület fejlődését figyelik. Például a 4 hónapos korban feltett kérdés („Hason fekve, a körülötte lévő játékért hol az egyik, hol a másik kezével egyformán nyúl?”) a mozgás és értelmi fejlődés esetleges elmaradására is rákérdez, míg egy 18 hónapos kori példa („Próbál-e más gyerekekkel kapcsolatot létesíteni? Enni adni nekik, megpuszilni, vagy akár lökdösni vagy elvenni tőlük a játékot?”) pedig a szociális téren történő esetleges fejlődési elmaradást (például autisztikus jegyek) próbálja feltárni. A várhatóan 2015. március végére megvalósuló, 2,5 milliárd forint költségvetésű országos projekt 600 000 iskolás kor előtti gyermek hatékonyabb szűrését, 3000 védőnő és mintegy 1000 orvos képzését tűzte ki célul.
A program kidolgozói azt remélik, hogy a válaszokkal, valamint a korszerűsített és egységes védőnői vizsgálatokkal, az életkorhoz kötött orvosi szűrésekkel, valamint gondozási tervvel megbízhatóbban tudják majd kimutatni, kik a veszélyeztetett gyerekek.
Fodor Réka 
(Forrás: Nők Lapja Cafe ) 

Ellopták a lányom! És lehet, hogy a tiéd is... Visszaélések a Facebookon

A Facebook egymilliárd felhasználójának 10 százaléka nem igazi személy. Ez a szürke statisztikai adat akkor válik riasztóvá, ha az ember felfedezi, hogy saját 9 éves lányának is van egy Facebook-profilja. Méghozzá olyan, amiről sem ő, sem a gyerek nem tud, pedig az ő nevével és fotóival az ő életéről szól.


Ellopták a lányom! És lehet, hogy a tiéd is...Mint sok más anyuka, én is rendszeresen töltök fel fotókat a Facebookra a gyerekeimről. A rokonok, barátok távol laknak, és örülnek, ha legalább így látnak minket. Bevallom, én is örömmel nézegetem mások gyerekeinek fotóit. Jó látni, merre járnak, mit csinálnak, mennyit nőttek, mióta nem láttam őket. 
Nem is sejtettem, hogy valami baj lehet ebből. Természetesen a gyerekeimnek nincs saját Facebook-profiljuk. 13 éves kor alatt hivatalosan nem is lehetne, bár tudom, sok ismerősöm nem tartja fontosnak betartani ezt a szabályt. A gyerekek azt látják, hogy mi, felnőttek is a Facebookon tájékozódunk, a hírekről, a filmekről még az időjárásról is. Nem csoda, hogy ők is szeretnének minél hamarabb belépni ebbe a virtuális világba. Sok szülő pedig azt mondja, miért ne, és azzal hitegetik magukat, hogy ellenőrzés alatt tartanak mindent, hiszen látják, mit rak fel a gyerek, mit ír ki magáról. Biztonságban érzik magukat. Ahogyan én is nyugodt voltam. Hiszen csak pár képről van szó. Mi baj lehet ebből?
Pár hete azonban kaptam egy számomra ismeretlen fiatal lánytól egy levelet, amiben azt írta, vigyázzak jobban a lányaimra, nem kellene őket felraknom a Facebookra. Megdöbbentem és fel is háborodtam ezen a levélen. Nem értettem, miért oktat ki. Persze, vannak fenn a lányaimról fotók, de ahogy körülnézek minden második ismerősöm felrak hasonlókat a gyerekeiről. Itt jártunk, azt ettük, amott nevetünk. Ártatlan, kedves fotók. Nincs bennük semmi bántó vagy kihívó.
Megdöbbentő felismerés

Eszembe se jutott, hogy a levélíró talán másra utal. Ez a húgom ötlete volt, aki azonnal begépelte a gyerekek nevét a Facebook keresőjébe, és legnagyobb döbbenetünkre feljött egy találat: a 11 éves lányom profilja, majd kis keresés után a 9 évesét is megtaláltuk.
Én is megpróbáltam rákeresni – de egyiket se láttam. Az apja sem. A profil létrehozója ugyanis előttünk gondosan letiltotta ezek létezését. Nem láthatjuk, hogy ott van, azt se sejthettük ezért, hogy létezik. Nem is friss. Több mint egyéves – telis-tele olyan fotókkal, amiket én csináltam és én töltöttem fel a lányomról.
Ellopták a lányom! És lehet, hogy a tiéd is...

Ahogy elnézem, mindkét lányomnak döbbenetesen nagy virtuális élete van. Van pár száz ismerősük, akikről fogalmunk sincsen, hogy kicsodák, és természetesen a lányoknak sem ismerősei. Többségük hasonló korú fiatal lány, de van pár ijesztő alak is: idősebb férfiak, furcsa fotókkal. Van, akinek a profilképe nem más, mint a szőrös mellkasa. Ezek közül jó páran lájkolták a lányaim ellopott fotóit is, néhányan kommentelték is, milyen szépek. 

Ijesztő valóság

Ahogy nézegettem az oldalt, egyre több gyomorforgató részlet került elő. Az én 11 éves lányomnak barátja is van a neten, egy idősebb pasas, aki álarcot visel az arca előtt. Mindketten tagjai a „Tini Szex” csoportnak és a „Felnőtt játékok gyerekeknek” csoportnak is. 
Mivel én magam nem tudtam jelenteni a lányom profilját a Facebook ügyintézőinek, hiszen nem látom, facebookos ismerőseim segítségét kértem. Arra kértem őket, jelentsék minél többen, hogy mihamarabb lekerüljön. Pillanatok alatt tucatnyian segítettek, sokan annyira megijedtek, hogy azonnal levették a gyerekeik fotóit. Többen felhívást intéztek saját ismerőseikhez, segítsenek nekik, és nézzék meg, megtalálják-e a gyerekeiket a Facebookon. 
Azt hiszem, ez a legnehezebb rész – hiszen normális ember nem keres rá más gyerekére, van-e van Facebook-profilja. És még ha van is, miért lenne az gyanús? Lehet, hogy megengedték neki. És ha a szülő le van tiltva (mint ahogyan mi is le voltunk), akkor akár évek is eltelhetnek, míg kiderül, hogy a gyerek személyiségével valaki visszaél.
Hogy ez miért jó valakinek? Több oka is lehet. Volt, aki azzal nyugtatott minket, biztosan egy cég csinált hamis profilt a lányaim nevében, hogy minél több lájkot generáljon magának – bár kérdés, miért kellene egy cégnek egy 9 éves kislány oldala, ráadásul igazi névvel, fotókkal, 3-4 havonta frissítve. 

Ki a felelős?

Ellopták a lányom! És lehet, hogy a tiéd is...A legtöbben (akárcsak mi) arra tippeltek, hogy pedofilok használják a lányaim identitását, hogy más kislányok bizalmába férkőzhessenek az ő nevükben. Igazi nevet és fotót pedig azért használnak, hogy minél valószerűbb legyen a profil. 
Eszerint a lányaim csalik, nem célpontok.
Ez meg kellene, hogy nyugtasson. De valahogy nem jobb. Mert bár eltelt 24 óra és többtucatnyi bejelentést írtak az ismerőseim, a profilok még mindig ott vannak. És azok a képek, amelyek kikerültek így a virtuális térbe, soha többé nem lesznek csak az enyémek. Nem tudom ellenőrizni, mi történik velük, hogy nem hoznak-e létre velük egy hét múlva egy újabb profilt, egy másik néven. 
Ráadásul nem tudom, ki a felelős mindezért. Nagy az esély rá, hogy egy ismerősöm. Valaki, akivel örömmel osztottam meg a képeimet, és akinek a képeket nézve egészen más járt a fejében, mint nekem. 
Aggódom a többi kislány miatt is, akik a lányaim virtuális ismerősei. Nézegetem őket, és nem tudom eldönteni, melyik az igazi, és melyik alatt rejtőzik valaki más. Vajon másnak gyanús lenne, ha az én lányaim profilját nézegetné? Hiszen egy létező magyar iskolába járnak (ahol soha nem voltak még), meg van jelölve, hogy melyik kép hol készült (bár nem helyesen) és az általuk kedvelt oldalak nagy része átlagos tinilányos. Látszólag ártatlan.
Csak én tudom, hogy hamis az egész. 
És bár vannak, akik azzal nyugtatnak, hogy felesleges aggódnom, mert semmi baj nem történt velük, azért biztos vagyok abban, hogy több ez, mint ártatlan tréfa. Túl sok energiát fektetett bele valaki, ahhoz, hogy ne használja, hiszen gondosan eltitkolta előlünk, pár havonta frissítette, és szerzett rá egy csomó ismerőst is. Lehet, hogy jogilag még semmi ártalom nem érte a gyerekeimet – de ki tudja garantálni, hogy nem is fogja? Vajon az illető, aki létrehozta ezt a profilt, tett valami gonoszat, vagy csak készül rá? Vajon beszélgetett a lányaim álarca alatt egy másik kislánnyal?  Miről? Miért? Nem szeretem a gondolatot sem elképzelni, mi járhat az illető fejében. Még kevésbé, hogy ebben a fejben mi is benne vagyunk. 

 Mit tanácsol az ügyvéd?

– A legjobb megoldás, ha az ember elmegy a gyerek irataival egy közjegyzőhöz vagy ügyvédhez, aki hivatalos másolatot készít róla, és megírja angolul is, hogy ez a személy az igazi tulajdonosa ennek a névnek és a fotóknak, és kéri a profil törlését. Ha ezt az ember beszkennelve vagy postai úton elküldi a Facebooknak, akkor körülbelül 90 százalékos esélye van rá, hogy pár héten belül levegyék a hamis oldalt – magyarázza Dr. Ormós Zoltán ügyvéd, az OrmosNet ügyvédi iroda alapítója, amely kifejezetten internetes jogi esetekre specializálódott. – Ilyen esetekben rendőrségi bejelentést is lehet tenni, személyes adatokkal történt visszaélés miatt. A rendőrség nagyon gyorsan ki tudja deríteni, hogy ki a felelős ezért, és ha ez bebizonyosodik, komoly kártérítést kell fizetnie annak, aki ellopta más nevét, fotóit, különösen ha kiskorúról van szó. Egyre több Magyarországon is a precedens arra, hogy trollok, zaklatók vagy profiltolvajok ellen is sikerrel fellép a rendőrség, a bűnösöknek pedig több százezer forintnyi kártérítést kell fizetniük. Nem kell tehát annyiban hagyni a dolgot, lehet és érdemes is fellépni az internetes bűnözés ellen, mert az ilyesmi gyakran egy komolyabb csalás vagy rágalmazás előkészülete.

 Fodor Marcsi
(Forrás: Nők Lapja Cafe )

TILTOTT GYÜMÖLCS

Fénykép: Action! Keresd a fület! :D (Fotóért köszönet Bálintnak)

A tehetséges, de kezdő pécsi fiatalok: 
TILTOTT GYÜMÖLCS nevű zenekara
fellépést - útiköltség, szállásdíj térítése esetén - ingyen vállal! 
Kérésre, adott - politikamentes, közízlést nem sértő - tartalomra dalokat is "gyártanak".  
Jó szívvel ajánlom őket figyelmetekbe!!!

A zkr elérhetősége (kizárólag!) fellépés ügyben:

e-mail: optitoncsi@gmail.com
skype-név: tony970113

!


2013. augusztus 23., péntek

Az iskola dolga... (Szent-Györgyi Albert)







"Az iskola dolga,

hogy megtaníttassa velünk, hogyan kell tanulni,

hogy felkeltse a tudás iránti étvágyunkat,

hogy megtanítson bennünket a jól végzett munka

örömére és alkotás izgalmára,

hogy megtanítson szeretni, amit csinálunk,

és hogy segítsen megtalálni azt, 

amit szeretünk csinálni."

  /Szent-Györgyi Albert/




2013. augusztus 21., szerda

Ne kételkedjetek magatokban!



 Egy professzor felmutat egy 10.000 Ft-os bankjegyet az osztálynak, 
majd megkérdi a tanulókat: 
"Ki szeretné ezt a bankjegyet?" - minden gyerek felemeli a kezét. 
Összegyűri a kezében a pénzt, majd újból felteszi a kérdést az osztálynak: 
"Továbbra is szeretnétek?" - a kezek ismét az égbe emelkednek. 
A professzor eldobja a gyűrött bankjegyet, majd ráugrik és eltapossa, 
ezután újból megkérdi: 
"Még mindig akarjátok a pénzt?" - a gyerekek újból jelentkeznek egytől egyig. 
A professzor ekkor így szól: 
" Kedves barátaim, ma tanultatok egy nagyon fontos leckét az Élettől, 
habár ezt a 10.000 Forintot összegyűrtem, rátapostam és eldobtam, 
de továbbra is szeretnétek, ha a tiétek lenne, 
mert a bankjegy értéke nem változott, 
még most is 10.000 Forintot ér! 
Sokszor az életben ellenkeznek veletek, emberek visszadobnak 
és elutasítanak titeket. 
Azt érzitek, hogy már nem ér semmit a létetek, 
de a ti ÉRTÉKETEK nem változik SOHA azoknak az embereknek a szemében, 
akik valóban szeretnek titeket, 
még akkor sem, amikor a legrosszabb passzban vagytok, 
AZ EMBERI ÉRTÉKETEK TOVÁBBRA IS UGYANANNYIT ÉR. 
NE KÉTELKEDJETEK magatokban, mindig ugyanannyit értek, sőt többet, 
de SOHA KEVESEBBET!"

Minden gyerek tehetséges



A biztatás és a tehetség kibontakozásának engedése kulcsfontosságú.
Iskolán belül és kívül, előtte és utána, egyaránt.

"Nem attól kap szárnyakat egy gyermek, hogy ott ülünk mellette,
és a fejébe verjük a tananyagot, hanem attól, ha biztatjuk és engedjük.
Minden gyerek tehetséges, csak hagyni kell kibontakozni.
                          Az önmegvalósítás jelentését is félreértelmeztük;                                 
nem az önmegvalósításon van a hangsúly, hanem az önaktualizáción;
mozgásba hozni, segíteni egymást abban,
hogy a bennünk rejlő tehetség kibontakozzon.
Egy rossz orientáció kényszerzubbonyában vergődik a hazai pedagógia is.
Úgy tesz, mint a multik; kisajtol belőled mindent,
és ha nem megy, alkalmatlannak minősít.
Én egy másfajta modellen dolgozom, ami abban áll,
hogy minden tehetséges gyerek mellé mentortanár volna szükséges,
hogy legyen „mestere”, aki segíti a kibontakozásban."

(Prof. Dr. Bagdy Emőke)