2014. február 27., csütörtök

Radnóti Miklósné Gyarmati Fanni pécsi megmentője: Báró Mirbach Júlia

Báró Mirbach Júlia 1892. október 8-án született. 1934/35. tanévben okleveles polgári iskolai tanárként kapott megbízást a polgári leányiskolában német nyelvi órák tanítására. A Sancta Maria Női Otthon egyesület (1925-1950) alapítója és a hozzá tartozó Leánynevelő Intézet igazgatója. A Szent Kereszt (1935-1937) - a Keresztrefeszített Üdvözítő Társulatának Hírnöke - című lap felelős kiadója és szerkesztője. A negyedévente 4-8 oldal terjedelemben megjelenő sajtótermék kizárólag hitbuzgalmi cikkeket közölt. Mirbach Júlia 1974. március 26-án hunyt el Pécsett.
1241448_728903007136004_1083188291_n (1).jpgMirbach Júlia (Juliska néni) ajándékozási bejegyzése Gerely Jolán: A művelt leány című könyvében
Sancta Maria Női Otthon Egyesület és Háziasszonyképző Iskola 1933-ban jött létre Mirbach Júlia saját házában (Árpád u. 25. ma nagyjából a Barbakán tér 5. sz. alatti telek). Az internátusban a szegény sorsú leánytanulók nyertek elhelyezést és oktatást. A két éves iskola elsősorban falusi értelmiségi feleségek képzését szolgálta. 1944-ben a német megszállás után a vidéki tanulók hazautaztak, s a megyéspüspök rendeletére „irataikat elveszített menekült apácákat” (valójában Budapestről zsidó származásuk miatt elmenekített nőket) helyeztek el az intézetben. 1945-ben nyilvánossági joggal felruházott nevelőintézetként folytatta működését 65 leánytanulóval, akik közül többen Pécs különböző középiskoláiba jártak. 1948-ban megszűnt, 1950-ben az intézményt fenntartó egyesületet feloszlatták.
gyarmati_fannii.jpg
Az Otthonban bújtatott, álnevet használó nők egyike volt Radnóti Miklósné Gyarmati Fanni, aki a második világháborút követően is rendszeresen levelezett Mirbach Júliával és igyekezett közben járni boldogulása érdekében.
Az események után 12 évvel az alábbi hivatalos, két tanúval hitelesített irattal fordul a pécsi járásbírósághoz:
 A pécsi járásbíróság f. hó 9-én tárgyalja Mirbach Júlia nyugdíj-, illetve öregségijáradék-kérelmével kapcsolatos ügyét. Alulírott kötelességemnek tartom, hogy a teljesen jogos kérelemhez a járásbíróságot a következőkről tájékoztassam: Mirbach Júlia, mint az iratokból kiderül, Pécsett a Bartók Béla út 25. sz. házban működő, a Földművelésügyi Minisztérium felügyelete alá tartozó internátus igazgatója volt, és 1944-ben, a német megszállás után intézetét illegálisan Pécsett tartózkodó üldözött nők rendelkezésére bocsátotta, akiket a hatóságoknál mint kibombázott menekülteket jelentett be. Az üldözötteket minden anyagi ellenszolgáltatás nélkül elszállásolta és élelmezte mindaddig, amíg azoknak arra szükségük volt. Így kerültem magam is, a fasiszták által később meggyilkolt Radnóti Miklós költő özvegye, 1944 nyarán Mirbach Júlia otthonába. Az ott menedékre találtak közé tartozott például Ferenczy Miklósné, jelenleg a Közlekedésügyi Minisztérium főelőadója, Sárközi György mártírhalált halt költő unokahúga, Vilt Tibor szobrászművész ugyancsak országos hírű szobrász felesége: Schaár Erzsébet, Non Györgyné sz. Biró Vera, a legfőbb ügyész felesége és még sokan mások, akiket mind felsorolni nem tudok, mert legális nevüket nem ismertem. Mirbach Júlia jóvoltából 1944 nyarát valamennyien nála tölthettük, és csak ősszel, amikor a fasiszta rendelkezések Pécset határzónává nyilvánították, és az ott-tartózkodás fokozottabb veszéllyel járt, kényszerültünk onnan elutazni, amihez ugyancsak ő nyújtott mindnyájunknak segítséget. Tudomásom szerint Mirbach Júlia kérelmében fentiekről semmiféle említést nem tett, és önfeláldozó, bátor kockázatvállalása, amellyel nagyszámú (kb. 20–25) üldözött védelmét önzetlenül vállalta, ügye megítélésénél, volt védencei véleménye szerint, nem maradhat figyelmen kívül.
 Budapest, 1956. április 6.Radnóti Miklósnéközépiskolai tanárlakik: Budapest, XIII. Pozsonyi u. 1."
Gyarmati Fanninak köszönhetően Mirbach Júlia bárónő megkapta az őt megillető nyugdíjat a kommunista hatóságoktól.
 (Forrás: http://pecsi-notortenet.blog.hu)

MEGMENTETTÉK A KIS LILLÁT A JÁRÓKELŐK (Segítünk-e egy fázó kislánynak?)

Vajon teljesen kiveszett az emberekből az együtt­érzés? – erre volt kíváncsi a Bors. Egy tízéves kislány, Lilla volt ebben segítségünkre, aki vállalta, hogy a budapesti Kálvin téren a hűvös időben, kabát nélkül leüljön egy padra. Segítenek neki a járókelők? Már tizenegymilliónál is többen nézték meg a világhálón azt a videót, ami a norvég fővárosban, Oslóban készült. Egy 11 éves kisfiú, Johannes ül kabát nélkül egy buszmegállóban. Az eseményeket rejtett kamera rögzítette, a kisfiú beépített gyermekszínész. Az alkotók arra voltak kíváncsiak: vajon milyen reakciót vált ki egy fázó gyermek az emberekből? A norvégok pedig hibátlanra vizsgáztak: többen is odaadták kabátjukat, kesztyűjüket, kérdezgették Johannest, hogy miben tudnának segíteni.


Ezek után a Bors arra volt kíváncsi: vajon a fenti leckét, hogy mondjuk fel mi, magyarok? Ennek érdekében lapunk is felkért egy gyerekszínészt: a tízéves Klanicza Lillát, aki már több filmben, reklámban és klipben is szerepelt. Helyszínül a fővárosi Kálvin teret választottuk. Nemrég újították fel, fontos közlekedési csomópont, sokan járnak arra.
Munkatársaink a közelben tartózkodtak, nehogy a kislánynak baja essen, édesanyja szintén egy közeli kávézóban várta, hogy Lilla néhány perc didergés után bemenjen kicsit megmelegedni és egy forró csokit inni. Szerencsére egyszer sem kellett öt percnél többet a hidegben ücsörögnie, hogy valaki megszánja.
10.20: Lilla fázósan ücsörög egy padon Kálvin János szobra közelében. Kicsit megijedünk: tucatnyian mennek el a kislány mellett, sokan észre sem veszik. Aztán néhány perc elteltével mégiscsak odaül mellé egy fiatal srác. Beszél pár szót vele, majd leveszi a kabátját és Lillára adja. – Láttam, hogy egy gyerek, aki egyedül van és fázik, így természetes, hogy segítettem. Kérdeztem, merre van az anyukája, ha öt perc alatt nem kerül elő, biztos kihívom a rendőrséget – mondta az ipari alpinistaként dolgozó, csak Bandiként bemutatkozó férfi, miután elmondtuk neki: csak kísérletről van szó.
10.26: Újabb két-három perc telik el, mire valaki megsajnálja Lillát. Ezúttal is egy férfi az, aki pár szó után máris veszi elő a telefonját. Fischer Ferencet éppen akkor világosítjuk fel, mikor már beütötte a 112-t. – Nyilván a kabátomat is odaadtam volna később, de előbb a rendőrségnek akartam szólni – magyarázza.
10.36: Újabb melegedő után, ezúttal szinte még le sem ül Lilla, máris ott terem egy nő. Fülén a telefon, már azt hisszük, ő is az egyenruhásoknak akar szólni, de kiderül, csak a férje hívta épp, de neki is megfordult a fejében, ha leteszi, őket értesíti. – Nekem is vannak gyerekeim, persze, hogy megálltam, nem is értem, hogy mehet el e mellett valaki – mondta Fenyvesi Krisztina.
10.43: Ismét nem telik el sok idő, talán még egy perc sem, egy idős házaspár áll meg a kislány mellett. Rövid beszélgetés után a feleség a sálját adja oda Lillának. Mikor megtudják, miről van szó, Mária felháborodik. – Hogy gondolják, hogy kitesznek ilyennek egy gyereket?! És, ha valami baj éri? – esett nekünk. Férjével, Györggyel együtt próbáljuk nyugtatni, hasztalan. Természetesen az egész kísérlet alatt néhány méterre voltunk Lillától, hiszen mi sem akartuk, hogy baja essen.
10.50: Most telik el a legtöbb idő, talán 4–5 perc is, mire valaki eszmél. Egy hajléktalan férfi segít: ő saját pokrócát teríti rá. – Éppen a boltból jöttem, mikor megláttam. Én már csak tudom, milyen az utcán fázni! – mondja a hajléktalan Tóth János. Ő volt az egyetlen, aki nem akart szólni a rendőrségnek…
11.06: A teszt után indulunk vissza a szerkesztőségbe. Kicsit tartottunk attól, hogy Lillának senki sem segít, de ránk cáfoltak a budapestiek. Ha másban nem, segítőkészségben hozzuk a norvég szintet…

(Forrás: bors) 

2014. február 24., hétfő

100 %-ban önfenntartó ház, az Earthship!

Ezek a 100 %-ban önfenntartó otthonok segítenek újragondolni az életünket, és hogy mi élvez benne prioritást! Az Earthsip-ek egyfajta előrelátóan kigondolt és megalkotott élő házak. Ha valaki emellett dönt, annak úgy kell terveznie, hogy “lekapcsolódik a hálózatról”. A ház szinte egy élő organizmus. Magának készíti az energiát, megoldja környezetvédő módon a víz- és szennyvízkezelést és így tovább. Teljesen újrahasznosított anyagból készülnek, és rendkívül Föld-Barátok! Az Earthshippek elterjedése sok érdekbe ütközne, szinte megsemmisíthetnék velük a “mátrixot”.

1. Nézd meg milyen fantasztikus ezekben élni!
Csak azért, mert önfenntartó módon szeretnél élni, nem azt jelenti ám, hogy primitív, 19.századi körülményekbe kell visszakényszerülnöd! Akár hiszed, akár nem, ezek a lakások minden elvárásnak megfelelnek, melyet a 21. században elvárhatsz egy tipikus ottontól. Szerintem a képeket látva, tátva marad a szád!
1
234 5 6 789 101112
2. Ingyenes élelmiszer
Nem számít, hogy milyen éghajlaton építed, az Earthshipben egész évben termelheted a saját élelmiszeredet, a 2 üvegháznak köszönhetően, mellyel minden ház fel van szerelve! Opcionálisan választhatunk úgy, hogy építsenek egy halastavat vagy tyúkólat is, mely folyamatos forrása a tojásnak, húsnak.
12
3. Kiváló víz újrahasznosítás
Az Earthship ragyogó eső betakaró rendszerrel bír, mely biztosítja a víz újrahasznosítását. Először is a víz összegyűlik az Earthship tetejében, ez tölcséren megy le a ciszternába, ami egy víztisztítóba engedi tovább jutni, majd ez iható formában jelenik meg a lakás vízcsapjaiban, zuhanyzóiban, és ez öblíti a wc-t is. Az úgynevezett “szürke víz”, melyet már használtunk az otthonunkban, a szivattyúkkal tovább jut az üvegházban lévő, és minden további növényzet részére.
4. Energia
A szélturbináknak, és a teljes tetőt befedő napelemeknek köszönhetően, soha nem lesz villamosenergia hiányod, ha csak nem használod túl szélsőséges mértékben.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA 2
5. Nincs számla!
Oké, ettől azért befonod a szemöldöködet! Gondold csak végig alaposabban!
Azon felül, hogy nem jönnek számlák többé, azaz minden ingyenes (!) mit takar még?
Ha nincs számla, akkor nem kell dolgoznod.  Ergo: azt csinálsz az időddel, amit csak szeretnél! SZABAD VAGY!
Ne feledd, hogy az Earthship 100 %-ban önfenntartó, soha többé nem kell aggódnod az élelmiszer vagy az aktuális politikai hatalom döntései miatt, mert nem igazán érintenek az áremelések. Az idődet innentől fogva ténylegesen azzal töltheted, hogy tökéletesítsd magad a hobbijaidban. Ültess, fess, tanulj gitározni, vagy amit csak akarsz! Képzeld csak el, milyen lenne, ha azok a dolgok, melyekre csak összpontosítottál egész életedben, hirtelen teret és időt kapnának benne?
1
6. Könnyen építhető!
Egy nemrégiben lezajlott Earthship konferencián részt vett egy páros, akik megépítették a saját 3 részes Earthship házukat, és úgy, hogy egyáltalán nem segített nekik ebben senki, 3 hónap alatt készültek el vele (!).
Ők ezelőtt soha, semmit nem építettek, mégis képesek voltak rá. Még drága berendezésekre sem volt szükségük a munkák elvégzéséhez.
7. Olcsó
Akár hiszed, akár nem, ez a ház felháborítóan olcsóbb, mint egy tipikus otthon. A legalapvetőbb Earthship teljesen ésszerű áron készíthető el, 7.000 $-ból a tied! Nyilván attól függően, hogy mennyire díszesre tervezed, mennyire akarsz feltűnő lenni, ez mehet feljebb.
1
Ez egy hihetetlen ötlet, de ami a legfontosabb, hogy megvalósítható!
Nincs többé jelzálog, és számlák! Ez egy radikális, teljes életet megváltoztató döntés, de a végén megérted, hogy a legjobb döntésed volt, egész életedben!
Leválni a “hálózatról”, teljesen független módon élni, saját szabályaid szerint.
Mi lehetne ennél jobb megoldás a lakás kérdésre?

2345
Szerző: Gini Papp
(Forrás: femcafe)

Gyerekek és kutyák... Mi a siker titka?

Minden gyermek életében elérkezik az a kor, amikor egy kiskutyát, kiscicát, de legalább egy hörcsögöt szeretne. A szülőknek ilyenkor számos szempontot kell figyelembe venniük, hiszen amellett, hogy egy élőlény sorsáról dönt a család, a felelősségteljes állattartás alapjait is ebben az időszakban tanulhatják meg a kicsik.

Mikor lesz már kiskutyánk?


Mit tehet tehát a szülő, ha heteken, át minden lefekvéskor elhangzik a kérés? Szekeres Gábor, a HEROSZ Budapesti Állatotthonának vezetője szerint már akár 4-5 éves gyermeknek is választhatunk méretben, temperamentumban megfelelő kedvencet. Fontos azonban, hogy átgondoltan vágjunk bele gyermekünk legújabb barátjának kiválasztásába.

gyerek_kutya2


Mire kell figyelnünk?


  • Ne engedjünk a kérlelésnek addig, amíg nem biztosítottuk otthonunkban a megfelelő fekhelyet, elkerített részt. Vonjuk be a gyermeket is az előkészületekbe, és meséljünk nekik a kisállattal kapcsolatos várható feladatokról.
  • A gyermekek hajlamosak túlszeretgetni új kedvencüket, ezért tanítsuk meg őket, hogyan kell megfogni, tartani az állatot és hogyan kell úgy játszani vele, hogy abban mindketten örömüket leljék.
  • Egy kisállattal sokat kell foglalkozni, ebben mutassunk példát gyermekünknek. Gyakran nem reális elvárás egy 4-5 éves felé, hogy minden nap ő etesse és gondozza kedvencét. Emiatt ne szidjuk le, inkább legyen ez közös program, amíg önállóan nem tanul meg gondoskodni a háziállatáról.
  • Ne magunknak válasszunk állatot! Egzotikus hüllő helyett legyen kis teknős, nagy-, vagy túl kistermetű kutya helyett válasszunk egy közepes méretűt, és egy impozáns munkakutya helyett jobban járunk egy családszeretetéről ismert fajtával vagy keverékkel.
  • Bár névleg az új kedvenc a gyermeké, ne felejtsük el, a felelősség a miénk!

Hogyan tanítsuk?


A HEROSZ Budapesti Állatotthona gyakran fogad iskolás, óvódás csoportokat telephelyén, ahol sokféle kisállattal megismerkedhetnek a látogatók. A program része nem csak a simogatás és a játék, az otthon dolgozói az állatok történetéről is mesélnek a gyerekeknek, majd közösen levonják a tanulságot. „A gyerekek itt szembesülnek azzal, mi történik azokkal az állatokkal, akiket a gazdájuk elhagy. Többen térnek vissza szüleikkel, az idősebbek pedig önkéntesnek jelentkeznek” – mondta el Szekeres Gábor. Évente 4-500 gyermek látogat el a XXII. kerületi otthonba, többségük csoportban, pedagógusok szervezésével. Így a gyerekek nem csak a tanteremben, hanem állatok között sajátíthatják el a felelős állattartással kapcsolatos tudnivalókat.


„Nem csak a szociális érzékenységet fejlesztik a látogatások, hanem közösségépítő feladatot is szolgálnak” – teszi hozzá Matolcsi Zsuzsa, a Demokratikus Ifjúságért Alapítvány munkatársa, aki középiskolai osztályoknak szervez látogatásokat a budapesti HEROSZ-hoz. „Ilyenkor az otthon vezetője eljön az iskolába és elmondja a tanulóknak, mire számítsanak a helyszínen, milyen eszközöket hozzanak és milyen feladatok várnak rájuk.” A szervezők szerint a látogatások alatt sok mindent megtanulnak a gyerekek magukról és társaikról is. Van, aki félelmét küzdi le az állatok között, van, aki népszerű lesz saját kedvencéről mesélt történeteivel, és az osztályfőnökről is kiderülhet, hogy igazi állatbarát. „Egy-egy látogatásnak akár azonnali eredményei is lehetnek – teszi hozzá Matolcsi Zsuzsa – egy nap arra figyeltem fel, hogy a középiskolás osztályom az állatotthon kerítésénél az éppen arra sétáló óvodásoknak mutatja be szakszerűen a gazdátlan kiskutyákat.”
A kutya és gyerek jó párosítás, még a sírást is meg tudja állítani egy kutya! :)
Íme a bizonyték!

A HEROSZ Budapesti Állatotthona fontosnak tartja és várja a gyermekes családok, óvodák, iskolák látogatását, hiszen, még ha nem is válik mindenkiből örökbefogadó, a felelős állattartás alapjaira már az egészen kicsiket is érdemes megtanítani. 
(Forrás: haziallat)

2014. február 23., vasárnap

Nevelési hibák, melyeket traumaként élhet meg a gyerek


lelki betegség, trauma, nevelés, nevelétés fizikai fájdalommal jár.
Vajon tényleg csak a verés az, ami bizonyítottan rossz hatással van hosszú távon a gyerekek fejlődésére? Nem. Vannak más nevelési hibák is, amelyekkel úgy okozunk traumát a gyereknek, hogy talán nem is tudunk róla - és amelyekkel akár egész felnőttkori életét meghatározhatjuk.

Ma már több követéses vizsgálat tér ki arra, hogy a jelképes "fenekelés" is képes maradandó károsodásokat okozni, ha az rendszeres. Tanulási nehézségeket, szorongásra, depresszióra való fokozott hajlamot figyeltek meg ezekben az esetekben. Ám a verésen kívül létezik még számos nevelési hiba és szülői attitűd, amely hosszú távon kimutatható lelki károsodásokat okozhat, és amelyről a szülők nem is gondolnák, hogy károsak.
thinkstockphotos.com


Eltávolodás, hiányos kapcsolattartás
Ha a szülő és a gyerek közötti kötődés alapvető szükséglete sérül, ha a szülő keveset van a gyerekkel, elhagyja, vagy akár önhibáján kívül elszakad tőle, esetleg túl korán lép hátra - vagy túl nagyot lép - azzal a szándékkal, hogy önállóságra nevelje a gyereket, akkor azzal azt érheti el, hogy a gyermek felnőttkorban nehezen fog mély kapcsolatokat kialakítani attól való félelmében, hogy az, akit ő szeret, szerethet, úgyis el fogja hagyni.

A kötődés hiánya miatti traumát átélt gyerekek felnőttkorukban gyakran az egyik romboló kapcsolatból rohannak a másikba, rossz mintákat követnek, amelyek miatt nem képesek valódi kötődést kialakítani. Sőt, ma már azt is tudjuk, hogy ezek a gyerekek nehezebben birkóznak meg a stresszel is.

Túlzott féltés, támogatás, törődés

Meglepő kijelentés, de a túlzásba vitt törődés, a túlféltés, az önálló cselekedetek háttérbe szorítása szintén káros lehet a kisgyermekeknek.
Jellemző példa erre a hozzáállásra, amikor a gyermekre még akkor is az édesanyja adja a kabátját, amikor már ő maga is képes lenne erre, vagy éppen még akkor is ő eteti, amikor már igénye lenne az önálló evőeszköz-használatra. A felnőttkoriönállóság hiányában játszik szerepet az is, ha olyan családi légkörben nő fel a gyerek, amelyben az egyéni, önálló, családon kívüli teljesítményt nem értékelik.



thinkstockphotos.com


Az ilyen környezetben élő gyermekekre felnőttként jellemző a gyámoltalanság, nagyfokú függés a szülőktől - lásd "anyuka kedvence" jelenség -, illetve párkapcsolataikban nehezen tartják be a határokat: előfordulhat, hogy sokszor párjukra akaszkodnak és hagyatkoznak, akiben egyfajta pótlékot keresnek, valakit, aki mellett nem kell önállónak lenni. Az önállóság hiánya szintén gátolhatja az egyént az egészséges kapcsolatok kialakításában, és megnehezíti beilleszkedését a társadalomba.

Túlzott engedékenység, a kelleténél nagyobb szabadság
Több kutatás is kimutatta már, hogy a gyermekek egészséges lelki fejlődéséhez nagyon fontos a határok felállítása. Manapság a "nevelés" szinte szitokszóvá vált, vélhetően a sokáig uralkodó, poroszosan szigorú elvek miatt - csakhogy a nevelésnem egyenlő a vasszigorral. Azok a gyerekek, akiknek mindent megengedtek, minden kívánságuk azonnal teljesült, ugyanúgy agresszív és frusztrált felnőttekké válhatnak, mint akiket szigorúan fogtak, hiszen nem fogják tudni értelmezni a társadalmi korlátokat. Mivel gyerekkorukban mindent azonnal megkaptak, így azt várják, hogy vágyaik azonnal teljesüljenek. 
Az ilyen hozzáállással nevelt gyerekek később akár felsőbbrendűnek, különleges kiváltságokkal rendelkezőnek is gondolhatják magukat, és mindenről úgy vélekedhetnek, hogy az nekik jár. Az ilyen gyerekek esetében szinte borítékolva vannak a későbbi főnökkel való konfliktusok is.

thinkstockphotos.com
Czető Zsanet, Magyarország első szuperdadája szerint az sem jó, ha a szülő állandóan gátat szab a gyereknek. Érthető, hogy meg akarjuk óvni az eséstől, ezért nem nézzük jó szemmel, ha lejtőn lefelé biciklizve nem lassít, de ha nem hagyjuk a gyereknek, hogy saját maga tapasztalja meg ennek következményét, akkor nem fogja tudni, miért nem ajánljuk neki. Ahogy az is előfordulhat, hogy később nem mer majd kísérletezni, és nem meri próbálgatni a határokat.

Túlzott elvárások
Vannak, akik képtelenek ellazulni, folyamatos teljesítménykényszerben élnek, akár az egészségük árán is inkább ragaszkodnak a teljesítményhez, minden más értéket elnyom bennük, hogy mindig a tökéletességre törekednek. Olyan emberek sajátja ez a hozzáállás, akiknek gyermekkorukban is központi szerepe volt a teljesítménynek, a szeretet feltétele volt a helyes viselkedés, kötelességteljesítés.

A játéknak is szigorú szabályai voltak - szépen játssz a babával, ne vetkőztesd le, nem menj ki a vonalból -, helytelen viselkedés esetén előfordult a gyermek mások előtti nyilvános megszégyenítése. Ezek az emberek sokszor képtelenek az önfeledt boldogságra, a felszabadult élvezetre, hiszen kötelességtudatuk nem enged teret ezeknek az érzéseknek.

A cikkben említett hibák, rossz attitűdök akkor jelentenek valós veszélyt, ha jelenlétük folyamatos. Általánosan elfogadott nézet, hogy egy-egy alkalom nem okoz maradandó sérülést, de ha tartósan fennáll valamelyik állapot, számolnunk kell a téves viselkedésformák kialakulásának lehetőségével.
Hollósy Bori

(Forrás: life)

Autisták



(forrás:Patikatükör 2014/1)

2014. február 21., péntek

Senki sem tökéletes (Hirotada Ototake)



Amikor gyerekeknek beszélek, gyakran elmondom: - Néhányan szemüvegesek vagytok, ugye? 
Azért van szemüvegetek, mert nem láttok tökéletesen, igaz? 
Én tolószéket használok, mert nem tökéletes a lábam. 
Akkor nevetnek és azt mondják: - Tényleg, úgy van. - 

Bármikor megkérdezem az embereket, sajnálják-e a szemüvegeseket, a válasz: nem; de ha azt kérdem sajnálják-e a tolószékeseket, majdnem mindenki igent mond.

- De hát épp most mondtátok, hogy a két eset szinte ugyanaz. 
Akkor miért sajnáljátok a tolószékeseket? 
Így válaszolnak: - Egy rossz szemû ember a szemüveg segítségével ugyanolyan jól lát, 
de egy tolószékes ember a tolószékével együtt sem képes egy csomó dologra. 
Ezért valóban sajnálnunk kell. 
Azt hiszem, fején találták a szöget. Ez nem jelent mást, mint hogy azokat a feltételeket, 
melyek miatt a fogyatékos embereket sajnálni kell, meg lehet változtatni - 
minél kevesebb sajnálatra méltó ember van, annál jobb.



Hirotada Ototake



Értékesebb, mint egy drágakő

.

Egy bölcs asszony, amikor a hegyekben utazgatott, 
egy folyóban talált egy különösen értékes követ. 

Másnap találkozott egy másik utazóval, aki éhes volt,

 így hát a bölcs asszony kinyitotta a csomagját, 
és megosztotta ennivalóját a vándorral.

Az éhes utas meglátta a drágakövet az asszonynál, 

és kérte őt, hogy adja neki.
A nő habozás nélkül neki adta a követ. 
A vándor örvendezve jószerencséjén továbbállt,
 hiszen tudta: a drágakő olyan értékes, 
hogy élete hátralévő részében nem kell többé szükséget szenvednie.
Ám néhány nappal később a vándor visszatért az asszonyhoz
és visszaadta neki a követ.


 „Gondolkoztam…” – szólalt meg.

„Jól tudom, milyen értékes ez a kő, de visszaadom abban a reményben, 

hogy adhatsz nekem valamit, ami még értékesebb. 

Add nekem azt a valamit belőled, 

ami képessé tett arra, hogy nekem add a követ.”

A Karma 12 törvénye


Tudatosítva az Univerzum működését, megkönnyíthetjük életünket. A Karma 12 törvénye segít megértenünk, hogy lenne helyesebb kezelnünk a helyzeteket, mit kell elfogadnunk ahhoz, hogy gyakorlatilag boldogabb életet élhessünk.
karma
Mi a Karma? Szanszkrit nyelven „cselekvést” jelent és egyenértékű azzal a Newton-i kijelentéssel, miszerint „minden cselekedetnek következménye van”. Mikor gondolkodunk, beszélünk vagy cselekszünk, akkor egy olyan erőt mozgatunk meg, ami következésképpen visszahat ránk. Ez az ok – okozat törvénye nem büntetés formájában nyilvánul meg, hanem segít bennünket a fejlődésben és a megtapasztalásban.
  • „Ki mint vet, úgy arat.” Ez a törvény még az „ok-okozat” törvényeként is ismeretes. Amit az Univerzumnak adunk, azt kapjuk vissza. Ha Boldogságra, Szeretetre, Békére és Barátságra vágyunk… akkor boldognak, szeretőnek és igazi barátnak kell lennünk.
  • A teremtés törvénye. Az élet nem megy csak úgy el mellettünk, mi is részt veszünk benne és befolyásoljuk alakulását. Kívül-belül egyek vagyunk az Univerzummal. Minden, ami minket körülvesz, visszajelzéseket adnak nekünk belső világunkról. Légy önmagad és vedd körül magad olyan dolgokkal, amelyek fontosak számodra.
  • Az alázat törvénye. Ha valakiben látunk egy negatív tulajdonságot, az nem vonja maga után azt, hogy mi a létezés egy magasabb fokán vagyunk jelen.
  • A fejlődés törvénye. „Bárhová is érsz, ott van a helyed”. A lelki növekedést és fejlődést a folyamatos változás jelenti. Nem a környezetünkön, hanem saját magunkon kell változtatnunk. A legnagyobb ajándék, amit kaphatunk az a mi belső világunk, és egyben az egyetlen dolog, amit igazán irányítani tudunk. Ha a lelkünk mélyén megváltozunk, az életünk azon az úton fog tovább haladni, amelyet mi kialakítottunk.
  • A felelősség törvénye. Akárhányszor rossz dolog történik életemben, azt jelenti, valahol velem (bennem) is probléma van. Ami minket körülvesz, az minket tükröz, és mi tükrözzük azt, ami körülöttünk van. Ez az Univerzális Igazság – vállalnunk kell a felelősséget azért, ami életünkben történik.
  • Az összefüggés törvénye. Még ha jelentéktelennek és értelmetlennek is tűnik egy-két tettünk, mégis valamiféle jelentéssel bír, mert az Univerzumban minden összefüggésben van. Minden egyes lépés egy másikhoz vezet, ami még tovább visz. Az első lépés és a negyedik is pont ugyanolyan fontosságú, mint az utolsó, mert mindre szükség volt a végső cél eléréséhez. Múlt, jelen, jövő – mind kapcsolatban vannak.
  • A koncentráció törvénye. Egy időben nem lehet két dologra gondolni. Mikor a lelki értékeinkre összpontosítunk, lehetetlen ezzel szimultán olyan alacsony töltetű gondolatoknak megjelenniük, mint a harag, a düh vagy az irigység.
  • A nagylelkűség törvénye. Ha valamit igaznak gondolsz, akkor egyszer majd be is kell azt bizonyítanod, a te sajátos módodon. Ez az a pillanat, mikor gyakorlatba kell ültetnünk mindazt, amit tanultunk.
  • Az itt és most törvénye. Ha mindig a múlttal foglalkozunk, nem tudunk teljességgel a jelenben lenni, az ITT és MOST pillanatát élni. Régi gondolatok és sablonok, régi álmok – nem engednek teret az új álmoknak, az új megtapasztalásoknak.
  • A változás törvénye. A történelem mindaddig megismétli önmagát, ameddig nem tanuljuk meg a leckét, és ameddig rá nem jövünk, hogy változtatnunk kell az útirányon.
  • A türelem és jutalom törvénye. Az igazi boldogság akkor jön, ha azt csináljuk, amit igazán tennünk kell. Ha van türelmünk, és tudatában vagyunk annak, hogy amire vágyunk, az a megfelelő pillanatban fog megadatni nekünk.
  • Az inspiráció törvénye. Azt kapod, amit adsz. Az általad átélt dolgok igazi értéke a belefektetett energia eredménye. Fontos, hogy milyen jelentőséggel ruházod fel az élményeidet. Amit szeretetből viszel életedbe, az az egész Univerzumot inspirálja.
Egyed Zsuzsanna
(Forrás: filantropikum)

2014. február 18., kedd

Csodálatos panorámafotók Pécsről


Ahogy még soha nem látta Pécset

Bárki bejárhatja Pécs kulturális örökségét, különleges tereit: a város immár gyönyörű panorámaképeken elevenedik meg – a virtuális világban.
A 3DPano.hu-t kérte fel az Irány Pécs! Kft. arra, hogy speciális, nagyfelbontású fotókból virtuális túrát készítsen. A munka során a város legszebb utcáit, tereit, műemlékeit fotózták le, 360 fokban tekinthetjük meg őket. A Havihegyről készített fotón például elénk tárul a domb alján fekvő város, de bekukkanthatunk a Nemzeti Színházba is, a zsinagógába, a Pécsi Székesegyházba – sőt annak altemplomába is.
iranypécs
A készítők eljutottak a Pécsi Tudományegyetem Ifjúság úti épületéhez és többek között a tettyei romokhoz is. Benézhetünk a Csontváry Múzeumba, a Sipőcz patikába, „sétálhatunk” a Zsolnay Múzeum emlékszobájában.
A fotók az Irány Pécs!  honlapján külön fülön tekinthetők meg. a panoráma alkalmazás indítása
A kft. munkatársa, Bánkuti Péter elmondta, a készítők többször jártak Pécsen, a fotók még 2012 nyarán készültek, most sikerült a rendszert elkészíteni. Hozzátette: ilyen minőségű panorámaképeket egyetlen cég készít idehaza, ezért kérték fel őket, a munkát teljes egészében pályázati pénzből finanszírozták.
- Az Európa Kulturális Fővárosa program, a fesztiválnaptár, a városmarketing megújítása, új rendezvények létrehozása, a turisztikai desztinációval foglalkozó cégek munkájának összehangolása azt a célt szolgálták, hogy minél több turista érkezzen Pécsre, a vendégéjszakák száma nőjön – mondta Hoppál Péter, a pécsi kulturális és oktatási bizottság elnöke.
Hangsúlyozta: az Értékes Pécs programban református látogatóközpontot alakítanak ki, megújul a zsinagóga és szerb ortodox kiállítás is létrejön, de a Cella Septichora Látogatóközpontban is lesznek fejlesztések, valamint a középkori egyetem is hamarosan elkészül.
széchenyi tér
Az Irány Pécs! által elkészített 3D-s alkalmazás pedig tovább erősíti Pécs turisztikai vonzerejét, s már beindult az érdeklődés a város iránt. Emlékeztetett rá, tavaly a New York Times olyan városok mellett ajánlotta Pécset, mint Párizs, Bangkok vagy éppen Rio de Janeiro, és idén Pécs lesz a fővendége a hazai Utazás kiállításnak.
A térképről hiányzó Cella Septichora belső képe, a Kodály Központ és Zsolnay Kulturális Negyed pedig az Utazás kiállításra kerül majd fel; ezek már meglévő rendszerét ugyanis összefűzik az újjal.
http://www.pecsma.hu/pecs-aktual/csodalatos-panoramafotok-pecsrol/

(Forrás:pecsma.hu)